Adding On and Moving Up

In the face of conservation restrictions, a home is saved from the wrecking ball, receiving a major renovation instead.

2014-15_Hostetter_Exterior

gambrel was built onto the front of the home to expand the kitchen; second-story shed dormers and a bedroom was also added.

A Shingle Style summer home overlooking East Bay in Osterville had a lot going for it; it was a great piece of property and the homeowners, a couple from Wellesley, Mass., with four children, loved many of the original details like the pine flooring, accent wall paneling in the foyer and the sunroom with its vaulted ceiling and tall fireplace. But, the summer home wasn’t large enough to accommodate their growing children, who ranged in age from middle school to college at the time. The home, built overlooking wetlands, also needed to be raised 16 inches out of the flood plane to meet building codes.

It would have been easier to tear the structure down and rebuild, but with conservation restrictions a whole home renovation proved to be the more attractive route. The homeowners hired architect Timothy Luff of Archi-Techs Associates in Cotuit to draw up the plans for the extensive remodel and Adam Hostetter and his team at Hostetter Homes in Osterville to handle the construction.

“Tim Luff did an amazing job addressing the needs of the client by expanding the home where it wasn’t prohibited by conservation restrictions,” says Adam Hostetter, owner of Hostetter Homes building and remodeling company.  To accomplish this, Hostetter says, first “we needed to lift it eight feet in the air to rework the foundation, expand the footprint and get the first floor above the flood plane to bring it into compliance with codes.”

2014-15_Hostetter_Kitchen

Leathered granite countertops and classic white cabinetry create a timeless kitchen.

Since the conservation restrictions precluded expansion at the back, the front-left of the home and the second floor were where the extra 1,200 square feet of the total 4,500 was added. On the first floor, the entryway, mudroom and kitchen were all expanded. A gambrel was built at the front of the home, which allowed the kitchen to be pushed forward for a more sizable, open and rectangular area that would also provide views of the landscape. “The homeowner wanted to be able to work in her kitchen and turn around to look straight through the dining room out to the water view,” says Hostetter. The crisp white cabinetry and custom island topped with leathered granite was made by Horgan Millworks, while a marble backsplash adds a hint of glamour to the space.

On the second floor, to gain more square footage, shed dormers were added. A room over the sunroom was also added, even though it took some convincing. The homeowners loved the original screened-in porch with vaulted ceilings, but also wanted four bedrooms on the second floor. Luff designed the new screened-in porch to look like the old one, but without the vaulted ceilings. A two-sided fieldstone fireplace was built and serves the porch area while the other side acts as a built-in grill for the pool patio.

2014-15_Hostetter_screened in porch

The updated screened porch has a two-sided fireplace that connects to the outdoor patio grill on the other side of the wall.

Some of the other details in the original house that the homeowners loved were the pine floors—which were replaced with more durable heart pine—and the paneling in the former foyer that now dresses the walls beneath the chair rail in the dining room.

The owners wanted their renovated home to feel as though it had been there for years, unchanged. “We tried to create an Old-World feeling, like it had been there for decades,” says Hostetter. Variegated bluestone was chosen for both the sunroom and the pool patio area. “The natural colors blend in with the fieldstone fireplace by picking up the colors,” says Hostetter, “and it looks weathered and not brand new like a regular bluestone would.”

The fieldstone was used not only in building the two-sided fireplace, but also in the retaining walls in the front and backyard as well as the children’s game room. “Because the homeowners liked [the fieldstone] so much, we brought it into the playroom,” says Hostetter, as an accent to the platform step. The game room boasts built-in stadium seating for the family’s intense ping-pong competitions and a wine room for mom and dad. Barn board gives the ceiling a textured, rustic look.

Small details are sometimes the most luxurious. Radiant heat flooring was installed in the master bath, kitchen, dining area and mudroom for extra comfort. And for added beauty, custom window boxes were created with built-in irrigation so the homeowners can enjoy verdant plantings outside their windows with little maintenance.

Almost three years after the extensive home renovation has finished, Hostetter reflects, “It was a challenging site because of the conservation restrictions.” But, in the end he says proudly, “It really came together.”

Build: Hostetter Homes
Photography by Dan Cutrona
By Rachel Arroyo

2014-15_Hostetter_pool patio

The two-sided fieldstone fireplace works double duty, serving both the screened-in porch and the pool patio area.

2014-14_hostetter_play room

The family playroom has built-in seating for family ping-pong tournaments and a wine room for mom and dad.

Comments are closed.