An Architect's Kitchen

In 2010, as soon as Keith and Ellen Kodat learned that their youngest son was going to be a student at Boston University, the Seattle residents decided it was time to relocate to Massachusetts. “Our oldest son was already living in the Boston area,” says Keith Kodat. “So we really wanted to be living closer to them.”

 A fresh start

Avid vacationers to Cape Cod, the couple had bought property in Truro in 2008, so they were ahead of the game. Keith, an architect, went right to the drawing board and set about drafting plans for a year-round home surrounded by scrub pines with unfettered views of the ocean. Construction began in 2011 and by May 2012, they were happily ensconced in their new house.

The Kodats understood the appeal of an open floor plan, and on the main level, they created a large, light-filled great room that encompasses the living, kitchen, and dining areas.  “The space works very well in terms of entertaining and our daily routine,” says Kodat.

A kitchen remodel in Truro, Massachusetts, combines an open floor plan with unexpected dark-green cabinetry for a spacious and contemporary look.

The kitchen’s oversized island, topped with light-colored natural quartz, has a second sink and seating for four.

Photography: Dan Cutrona
Written by: Jaci Conry
Kitchen Design: Main Street at Botellos

Learning from experience

From the start, the kitchen was designated the hub of the house.  We knew from our former home, and our track record of renting homes on the Cape through the years, that the kitchen is the centerpiece of the house, it’s where we spend most of our time,” says Kodat, who focused on making the kitchen, which has access to a screened porch, spacious and comfortable.  It was important that the space included room for more than one cook to work at the same time. “We wanted a participatory kitchen,” says Kodat. “Where people can hang out and enjoy appetizers and a drink our two.” Laurentian green granite counters wrap around two walls, and an oversized island topped with natural quartz has a built-in warming drawer, a second sink, a microwave and seating for four.

While the Kodats embraced the open concept of an all-encompassing great room, they wanted to be able to sit in the living area and not be concerned with what the kitchen looked like. So Kodat designed a partition between the living and dining spaces. Clad with white-painted shiplap paneling, the partition contains built-in cabinetry on the dining side and doesn’t reach the ceiling so the spaces still feel integrated, yet you’re not able to see dirty dishes in the kitchen while relaxing on the couch.

Floor to ceiling green cabinetry acts as a partition to separate the kitchen and living room in this Truro kitchen remodeling project by Main Street at Botellos.

The doors on the upper cabinets are topped with glass, which adds a lighter more spacious feel to the room.

A contemporary take on beachy

The Kodats feel a strong connection to their surroundings and they wanted elements of the landscape to be included in some of the room’s selections. “We collected shells from the beach and needles from pine trees to help give us an idea of the local color,” says Kodat who, with Ellen, ultimately selected glass backsplash tiles in the deep blue, brown and tan hues they discovered outside the house.

While Kodat conceived the kitchen layout and drew up the cabinet elevations, he looked to Botello Lumber’s kitchen design division, Main Street at Botellos, in Mashpee, to help fine-tune some of the details. In the showroom, the Kodats were immediately drawn to a cabinet door in an intriguing green hue. “Initially, I expected that we’d go with cabinets in some sort of white shade,” recalls Kodat. “But when we saw that interesting door, we decided to go with something more colorful and dramatic.”

The kitchen, dining and living area flow seamlessly in a contemporary kitchen remodel in Truro, MA, by Main Street at Botellos.

The kitchen is part of the great room that also includes living and dining areas.

 Show-stopping cabinets

The Kodats worked with designer Edan Dayan to create cabinetry in a custom color with blue and green tones that’s reflective of the colors seen out the kitchen windows. The cabinet door style—manufactured by Grabill—that appealed to the Kodats on that first visit, has a hand-rubbed finish. “A process involving steel wool is used to etch the door and drawer fronts and give it striations,” says Dayan. “The color is affected by the hand-rubbing and raises the sheen level, creating a really unique affect. It’s a fine detail that has a big impact.”

It’s all the fine details in the Kodats kitchen—the walnut and stainless steel Ligne Roset swivel stools at the island; the acrylic Louis Poulsen pendant lamp above the dining table; the distinctive mosaic backsplash—that add up to create an atmosphere that suits them perfectly.

Article published in 2013-14 annual issue.

For more remodeling projects with a modern feel, read about this contemporary-chic condo remodel in Hyannis.

 

Comments are closed.