Found Space

For the first five years after the owners bought this waterfront summer home in Cotuit, they would come down, enjoy their time on the Cape, and then lock up the house and pretty much forget about it. But as their three children grew older and expanded their circle of friends, they wanted and needed more living space than their L-shaped split level ranch provided. Since it is a second home, they didn’t want to spend a fortune to get it.

By removing an existing wall, Capewide Enterprises was able to  give the homeowners the wide-open space they craved.

By removing an existing wall, Capewide Enterprises was able to give the homeowners the wide-open space they craved.

To accomplish that goal, they hired custom builders and home remodelers Joao Junqueira and Richard Capen, partners at Capewide Enterprises in Mashpee. Rather than building an addition, the crew at Capewide Enterprises reconfigured the current square footage of the home to add an incredible amount of usable space without changing the footprint of the house.

Garage reinvented

“There was a two car garage attached to the house,” Junqueira says. “We removed the garage and in its place we made a great room with a kitchen, family room, a half bath and a laundry.”

Because the garage was never used, except for occasional storage, it was the perfect way to expand the home. To accommodate their storage needs, Capewide Enterprises built a separate storage shed that complements the look of the house elsewhere on the property. And the homeowner is thrilled with the end result.

“Our goal was to create as much living space inside and out as would be permissible,” he says. “Every square foot of the house is now usable from a living perspective.”

 The renovation included adding a comfortable living area as part of the open floor plan.


The renovation included adding a comfortable living area as part of the open floor plan.

By removing the wall between the former garage and the old kitchen, Junqueira was able to make the new kitchen the centerpiece of a communal living area with a family room and dining area on one side and the formal living room on the other. The homeowners wanted lots of light, so he added eleven new windows and two doors along the outside wall that have really opened the views.

“Before they could see the ocean only from the living room,” Junqueira says. “Now they can see the ocean from everywhere.”

The house already had oak flooring that was in great shape, so Junqueira perfectly matched the abutting oak floor in the living room. The new floor flows in such a seamless manner with the old one that friends have asked if they re-floored the whole house.

In the kitchen, the homeowners chose maple cabinets and granite countertops for a warm, yet contemporary look. A two level island offers the home cook a place to work on the lower level while five chairs flank the upper level so kids or guests can relax and chat.

Exactly what they were looking for

“It’s very social and that’s what we wanted,” says the homeowner. “What’s really unique is that it’s all open, but you have a lot of separate areas in the house for different people and groups to sit. So everybody has their individual space and then they can come back and congregate.”

The living space expands outdoors to a wrap-around deck that can be accessed through doors in the living room, kitchen and family room, making outdoor living just steps away. The deck includes several seating areas as well as a dining area. A new mahogany outdoor shower coordinates with the six-inch mahogany decking to create a unified appearance.

Every inch of the new space was brilliantly utilized with well-thought-out cabinetry.

Every inch of the new space was brilliantly utilized with well-thought-out cabinetry.

The deck is now the same level as the house itself, so it actually feels like it’s part of the house, but you’re outside,” the homeowner says. “The house was completely transformed. Capewide Enterprises made it very easy for us, being part-time residents. They were on time, they were on budget and they exceeded our expectations.”

PHOTOGRAPHY BY Dan Cutrona
Design & Build: Capewide Enterprises

**As seen in Southern New England Home magazine’s 2012-2013 print edition.

Comments are closed.