Lady of the Lake

Polhemus Savery DaSilva Architects Builders combines bungalow and shingle-style elements to create a stunning lakeside home.

Polhemus Savery DaSilva_House front

Bluestone pavers are set in the grass at the front entrance, creating a casual walkway.

While distinctive Cape Cod residences tend to be associated with ocean settings, the region has a smattering of secluded lakefront locales. They are well-guarded secrets, like the site of this rambling abode. Nestled down a long, wooded drive on the Mid-Cape, the house, designed and built by Chatham-based Polhemus Savery DaSilva Architects Builders, is perched on a parcel that is flat in front. The backyard slopes steeply down to a glistening kettle hole lake. “It’s a special site, with beautiful trees,” says principal architect John DaSilva.

The home was intended to be a rendition of a classic New England lake house, says DaSilva. “The design is whimsical and eclectic, combining influences from classic New England lakefront bungalows at the back and gambrel-roofed shingle-style houses at the front.”

A weathervane modeled after the coat of arms from the Great Seal of the United States is one of the home’s many intricate details.

A striking green roof caps the house. The front façade is monumental enough to have a formal appeal, yet it also has a domestic, cheerful and welcoming presence. Soaring angles, geometric forms, large overhangs and oversize windows and shutters contribute to the feel of a lake house.

“The exaggerated elements and compact form emphatically state ‘lake house.’ They
create a scenario where the house is both an actual lake house and a representation of a lake house—a double meaning that makes the house more complex and interesting than it otherwise might be,” says DaSilva. “The design feels familiar, yet you’ve never quite seen it anywhere before.  Like the best vernacular architecture, it is both timeless and of its own time—at once of the past, present and future.”

Polhemus Savery DaSilva_Ext. Porch

A deck off the screened porch leads to a bluestone patio; a serene view of the lake is visible through the trees.

Polhemus Savery DaSilva_Weathervane

A weathervane modeled after the coat of arms from the Great Seal of the United States is one of the home’s many intricate details.

Rich, stimulating details, including the oversize cedar-shingle clad chimney that springs from the center of the roof, give the house a contemporary feeling. The weathervane is based on the coat of arms from the Great Seal of the United States, a depiction of an eagle holding an olive branch in one claw and arrows in another.  “The eagle’s head turns toward the olive branch symbolizing a preference for peace but a readiness for war,” says DaSilva. The homeowners requested that the weathervane be a representation of the coat of arms, which is used in many ways throughout the government, including on the cover of passports. “As a more dynamic and casual image that might be better for a private home, we suggested transforming it into an eagle in flight that still carried the olive branch and arrows,” says DaSilva. “We based the flat representation on an actual photograph of a bald eagle about to land.  We made the eagle’s head turn toward the arrows, however, because of some hawkish tendencies we noticed in the owner’s comments.”

The house is occupied by a multi-generational family and the layout includes ample areas for privacy. There is a first-floor master suite, two guest suites and a nursery on the second floor, and a suite on the lower walkout basement level. “Since the basement is at ground level, we were able to create huge windows that offer a wonderful view of the lake looking through the trunks of the trees,” says DaSilva. Each of the three floors has a different view of the lake, due to the distinct vantage points. From the second story, one looks through the very tops of the trees toward the lake. From the main level, the lake is observed through the clearing in the trees.

Polhemus Savery DaSilva_downstairs bedroom

A guest room on the walk-out basement level has a wall of windows with a grand view.

The main living spaces on the first floor are open to each other. The kitchen, living, and dining room are integrated so the entire family can relax and socialize together. DaSilva used soffits, ceiling shapes and columns to give the separate spaces subtle definition.

Polheum Savery DaSilva_Mantel

Flat cut-out representations of the outside of the home in the form of a frieze along the fireplace mantel is a recurring motif used within the home.

The homeowners wanted large expanses of glass to frame the lake views. “To make the windows feel more domestic and comfortable, we put gently curved muntins on the tops, rather than just having a straight line,” says DaSilva, who worked to design other ornamental elements throughout the house that offer a playful, whimsical feeling. Structural columns in the kitchen were wrapped in wood, and the top corners are adorned with flat cutout representations of the home’s exterior. “We took the shape defined by the front gable of the house and turned it into an ornamental pattern,” says DaSilva. The same engraved motif serves as a frieze along the fireplace mantle. A testament to the home’s dual traditional and contemporary-inspired nature, “The mantle is exaggerated, but still elegant in shape,” says DaSilva.

Accessible through the main living area, the best spot in the house is the screened porch. “Open to the elements, it is both an exterior and interior space,” says DaSilva. Smooth red cedar vertical boards sheath the walls and ceiling. Furnished sparsely with two teak Kingsley-Bate outdoor chairs from the St. Tropez collection, it feels rustic and serene, and the view of the lake through the swaying trees is positively sublime.

Polhemus Savery DaSilva_porch

Rustic by design, the walls and ceiling of the screened porch are sheathed with red cedar. The interior windows are trimmed with forest green, a nod to the trees.

Photos by Brian Vanden Brink
By Jaci Conry
Design & Build: Polhemus Savery DaSilva Architects Builders

Article published in 2014-2015 issue.

Comments are closed.