Rethinking a Barn – Creating a Restful Retreat

When designer Richard Sadow, first enters a space he’s hired to design, he immediately sees potential replica watches opportunities to add structure and order to the architecture with the goal of creating a sense of permanence and balance. He had his work cut out for  him with designing this stunning retreat for a busy couple who travel extensively.

 INTERIOR DESIGNED BY Richard Sadow Design PHOTOGRAPHED BY Nat Rea

INTERIOR DESIGNED BY Richard Sadow Design
PHOTOGRAPHED BY Nat Rea

The home was originally a 19th century barn that was part of a large farm owned by a New Bedford ship captain, who had used the farm as a summer residence for his family and to grow provisions for his ships. In the 1980’s, the abandoned barn was purchased by the current owners and converted into a summer home of their own. Last year the couple added a three- story addition that included a master suite, grandchildren’s playroom and glass enclosed observation room. They loved their new space, but felt it made the rest of the house look dated.

When we first renovated the barn, the taste of the time resulted in much of the character of the structure being swiss replica watches covered or lost. We wanted to recapture some of that spirit,” the homeowner says. The floor planof the home was wide open and as a result the living room never felt like a real room.

“It felt like three long galleries running through the main floor,” Sadow says. “So much  of the detailing throughout the space was done to establish more rectilinear areas and a feeling of containment and rest.”

Keeping in mind the home’s ties to a maritime history, Sadow designed the fireplace surround with, three-quarter applied columns and paneling to honor that history.

Even though the entire main floor is open in plan, each area was treated with its own unique architectural detailing. The living and dining areas were dressed in a more formal wide V-groove painted pine, while the kitchen, laundry and bath received a more domestic treatment of classic bead board. Also in the kitchen, Sadow added a new system of beams and trusses which were distressed and faux painted to add warmth and rustic character to the space.

For the kitchen, the original plan was to incorporate a large Welsh dresser and hutch, but that would have closed off the view between the spaces. Instead, Sadow devised a paneling system with applied custom hickory plate rails which recalls 19th-century domestic architecture that was influenced by early English Arts & Crafts design.

“The home now has a really calm and relaxed feeling and the nicest compliment from the client is that even though this is not her primary residence, she said that this is the house that most feels like home,” Sadow says.

Comments are closed.