The View Has It

While the Cape has its fair share of large, stately houses dominating the landscape, many homeowners want to build a home sized to their property. This is especially true for one family and their North Falmouth home.

A front view of the home. Irregular rooflines were incorporated, reducing the visual impact of the expansive house.

A front view of the home. Irregular rooflines were incorporated, reducing the visual impact of the expansive house.

“This is our first ocean home and we were looking to build a new home that belongs in this neighborhood, and looks like it has been here all along,” says the matriarch of the family.  “We took lots of time to properly site the house on the lot to take advantage of the views and the sun, but also to provide shelter from the prevailing southwest wind that would otherwise make it often impossible to sit outside.” The homeowners had fallen in love with the lot because of its beautiful views of Buzzards Bay and Wild Harbor and its proximity to family; they purchased the previously undeveloped piece of land from a neighboring cousin.

It’s a matter of scale

Committed to respecting the land, they set out to build a home that was scaled properly to the lot and also be conscience of the conservation and town regulations. The family worked closely with architect David Sigl, and Mike Duffany and Jamie Matthews of M. Duffany Builders in Falmouth, to bring the traditional shingle-style home to life. The home, with its picturesque gables, has a barrel-style entry portico on the front of the house and wrap-around porch on the waterside.  The façade’s bleached white cedar shingles with occasional decorative patterns blend harmoniously with the environment. A unique, roofed pergola connects the home to the garage.

The homeowners wanted the house to be all about the water view and the team delivered, as every living space and bedroom has a view of the ocean. The family worked closely with Duffany Builders throughout the process and made changes as the house took shape.

An island with raised eating areas offers diners a view of the water through the dining area's windows.

An island with raised eating areas offers diners a view of the water through the dining area’s windows.

A true team effort

“The wife was instrumental in the home’s design and had lots of input on its implementation,” says Matthews. “The husband spent one morning a week onsite in what he called a ‘participating visit,’ and worked closely with the various sub-contractors, learning their tasks and actually working alongside them.” The couple’s involvement in the design was critical, especially as important changes were made throughout the process.

“Most notably we moved our master suite downstairs on the ground floor and moved the guest quarters upstairs, a change that we stressed over, but we are now very happy with,” adds the homeowner. “The most important part of our home is the wide open living area on the ground floor that includes kitchen, living and dining spaces that lead directly to an outside stone patio and seaside porch.”

A relaxed vibe for an active family

Easy access to the outside was a priority for the family as they often entertain and spend most of their days on the water swimming, kayaking, stand-up-paddle-boarding, windsurfing and kite-boarding. The home, which will become the parents’ year-round residence, also has plenty of space to continue the family’s tradition of hosting Thanksgiving dinner.

The wife wanted the décor to echo the relaxed seaside feel and chose a light and airy color scheme consisting of white, taupe and teal blue (her favorite color). “I tend to have bursts of ideas and will carry out a few of them for one room or area, then I’ll just get busy and enjoy being here for a while and not worry about the fact that it’s still a work in process,” says the wife. The homeowners also worked with a designer from Crown Point Cabinetryfor the kitchen’s custom-made painted maple and natural cherry cabinets as well as the cabinets in the living room and mudroom and the bathroom vanities. In the kitchen a custom-made cherry island top and stainless steel appliances supplied by KAM Appliances in Hyannis, MA, take center stage. The space, which opens to the living and dining rooms and leads onto that marvelous outdoor area, plays a big part in the family’s life, whether they are entertaining friends or drying off after a day on the water.

PHOTOGRAPHY BY: Dan Cutrona
Construction: M. Duffany Builders
Kitchen Appliances: KAM Appliances

**As seen in Southern New England Home magazine’s 2012-2013 print edition.

  An eating area to one side of the home makes the most of the ocean views.

An eating area to one side of the home makes the most of the ocean views.

Above:  A fieldstone fireplace surrounded by custom cabinetry in the living room.

Above: A fieldstone fireplace surrounded by custom cabinetry in the living room.

 A last-minute change of plans moved the master suite to the lower level.

A last-minute change of plans moved the master suite to the lower level.

Comments are closed.